Relacja z warsztatów "Czas na start"

VADEMECUM – CZAS NA START !!! to projekt zrealizowany z programu MAZOWSZE LOKALNIE 2016 ROZWÓJ MŁODYCH ORGANIZACJI , przez Stowarzyszenie Pedagogiczno-Psychologiczne Vademecum z Puszczy Mariańskiej a skierowany był do osób 50+. Uczestnicy projektu brali udział i w zorganizowanych warsztatach z zakresu rozwijania umiejętności społecznych : asertywności, wiary w siebie, budowania poczucia własnej wartości oraz przyswoili wiedzę na temat uzależnień w wieku starszym . Trenerami byli doświadczeni psycholodzy Hubert Szczepaniak oraz Dorota Kamińska . Zajęcia odbywały się w kilkuosobowych grupach w pomieszczeniach Ambasadora Projektu –Mariańskim Ruchu Inicjatyw Społecznych w Puszczy Mariańskiej . Projekt uznajemy za udany , wspaniali uczestnicy aktywnie uczestniczyli w zajęciach . Stowarzyszenie otrzymało również dofinansowanie na wykonanie strony internetowej, roll upu, zakup projektora, ekranu, laminarki i bindownicy oraz mebli biurowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania stowarzyszenia .
Trenerzy są na co dzień pracownikami Poradni Uzależnień CZMZ oraz Pracowni Psychologicznej ALFA w Żyrardowie.

Zapraszamy do współpracy : kontakt : email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. ; fb/Vademecum ; www.stowarzyszenievademecum.pl
Koordynator Projektu- Krystyna Lenarczyk

Vademecum? Czas na start!!

Projekt dofinansowany  z FIO -Mazowsze Lokalnie 2016 - Rozwój Młodych Organizacji.

W ramach projektu nasza organizacja otrzymała dofinansowanie na wykonanie strony internetowej, roll upu, zakup projektora, ekranu, laminarki i bindownicy oraz mebli biurowych.

Stowarzyszenie w m-cu sierpniu zorganizuje dla osób 30 osób w wieku 50+ z gminy Puszcza Mariańska warsztaty z psychologami na temat asertywności, wiary w siebie,  budowania poczucia własnej wartości, uzależnień w wieku starszym. Warsztaty będą w grupach 15-osobowych.

Decupage dla dzieci Świetlicy Profilaktycznej w Żyrardowie

VADEMECUM –kreatywne warsztaty

Stowarzyszenie Pedagogiczno-Psychologiczne Vademecum z Puszczy Mariańskiej w dniu 12 listopada 2015 r. gościło w Żyrardowie w byłej Świetlicy Profilaktyczno-Wychowawczej przy ul. Waryńskiego  prowadzonej przez Stowarzyszenie „Świetlik” a kierowanej  przez  Annę Rzeczkowską.

Nasze trenerki Aleksandra Szczepaniak oraz Agnieszka Witkowska przeprowadziły bezpłatne, w ramach wolontariatu, kreatywne  warsztaty dla 12 dzieci w wieku 10-15 lat. Jako, że Boże Narodzenie i choinka za pasem, dzieci  uczyły się  robić zawieszki na choinkę, gwiazdki,  dzwoneczki, śnieżki i drewniane  zdobiły  metodą serwetkową (decupage) .  Dzieci ze świetlicy spędziły czwartkowe popołudnie w miłej i przyjaznej atmosferze wykorzystując czas na zabawę i edukację. Mamy nadzieję, że to nie ostatnie wspólne spotkanie.